Béla kérdése

Kedves László!

Egy aggódó baráti társaság nevében szeretnék tanácsot kérni. Egy alkohol problémával küzdő barátunk mellett szeretnénk kiállni, együttérzésünket, támogatásunkat és szeretetünket szeretnénk kifejezni oly módon, hogy a közelgő szilveszteri bulit alkoholmentesen vezényelnénk le.

Röviden leírnám a körülményeket:
Mindannyian 30-as éveink végén járunk, ahogy a veszélyben lévő barátunk, Andi is. Andi doktori végzettséggel rendelkező, kifejezetten szép lány. Hollandiában él a férjével és 2 éves kislányukkal. Évente háromszor tudunk találkozni, ezenkívül skype-on tartjuk a kapcsolatot. Sem a személyes találkozásokkor, sem a skype-os beszélgetések alkalmával nem tudunk úgy beszélgetni, hogy Andi ne lenne beállva. Ha buli van, akkor eltűnik negyed órára és szinte öntudatlan állapotban jelenik meg ismét. Ami aggasztóbb, hogy akármelyikőnk beszél velük skype-on , akármilyen időpontban, Andi tele van. Az esetek többségében nem is lehet érteni, hogy mit mond. Andi elismerte a problémát, tudja ,hogy baj van és szeretne változtatni, de nem látjuk a változást. 4 napja pedig a nővére írt nekünk egy köremailt , hogy segítsünk.

A tervünk az, hogy száraz szilvesztert rendezünk, hogy ezzel is megerősítsük az elhatározásban, hogy letegye az italt. De a megvalósításon nagyon sok múlhat. A baráti társaságunknak csak a fele tud a problémáról és nem is akarjuk , hogy ez legyen a téma, mert nem akarjuk, hogy Andi szégyenkezzen, ezért nem mondhatjuk el mindenkinek.

Lehetséges verziók:

1. Nem mondjuk el Andinak és a teljes társaságnak, hogy miért, de senki ne hozzon piát a buliba. Tehát a szárazság publikus, de az oka nem.

Következmény:

a. A nem beavatottak nem fogják érteni és hoznak szeszt, Andi berúg.
b. Andi rá jön és nagyon kellemetlenül fogja magát érezni, hogy a háta mögött csináltuk.

2. Elmondjuk a teljes baráti társaságnak, hogy mi a száraz szilveszter célja.

Következmény:

a. Andi szégyenkezik és mérges is lehet, mert szétkürtöltük a problémáját olyanoknak is, akikkel nem akarta megosztani.

3. Megbeszéljük Andival, hogy vele együtt kibírjuk az éjszakát ital nélkül.

Hogyan:

a. Külön-külön beszéljünk vele?
b. Együtt beszéljünk vele?

Én a 3-as verziót támogatom, és azon belül is az elsőt. Minden beavatott leül vele kettesben, a buli előtt és elmondja, hogy mit gondol az állapotáról, hogy nincs egyedül és hogy fontos neki. Itt ki lehetne domborítani a szárazság praktikus oldalát: tudnánk beszélgetni.

Kérdéseim:

1. Van-e értelme ennek az egésznek?
2. Segítünk -e vele?
3. Ha az első kettőre igen a válasz, akkor, hogyan csináljuk? Melyik verzió lenne a legmegfelelőbb?
4. Tudna -e javasolni még valamit, amire nem gondoltunk?

Azt tudjuk, hogy önmagában ez az akció nem elegendő, de talán valaminek a kezdete lehetne. Elmenne csoportba . És a skype-os megbeszéléseket is gyakoribbá tennénk.

Köszönöm
Üdvözlettel,
Béla

Laci válasza:

Kedves Béla!

Ahogy a szavaidból kivettem, a probléma nem kicsi. Néhány szempontot mondanék, hátha ez segít a további gondolkozásotokban.

1. Nem lehet segíteni annak, aki nem kért segítséget.

2. Félő, hogy ha negyed óra eltűnés után teljesen szétvágva ér vissza, akkor nem csak alkohol van a dologban, de ez nyilván csak gyanú.

3. Érzem a törődést részetekről de ami számomra nem világos, hogy miért kell olyan emberekkel töltsétek az időtöket (a szilveszter estét), akik előtt nem vagytok őszinték?

4. Ha én lennék hasonló helyzetben, nagyon kényesen vigyáznék arra, hogy nehogy megszégyenítsem a barátomat, tönkremehet a barátság és a szégyenre igazán jól lehet inni (ld. a kis herceg és az alkoholista találkozása).

5. Andinak nyilván gondjai vannak, nem kevés és nem kicsi - az, hogy iszik, csak egy tünet és az utolsó probléma az életében. Fontos, hogy szakemberhez forduljon, önmaga és önként.

6. Előtérbe helyezném és erősíteném a nyílt és őszinte kommunikációt. Lehetne arról beszélgetni, hogy mi fáj, hogy mi romlott el, hogy mi van, hogyan lehetne jobbá tenni azt, ami van. Nem kell ezt külön-külön, elbújva tenni. Lehetne ez egy csoport, egy szilveszteri csoport, amin azok vesznek részt, akikben bíztok és akik előtt nem féltek őszintének lenni.

7. Lehet az ilyen viselkedést úgy is értelmezni, hogy Andi az alkohol nyújtotta más tudatállapotot választja a kapcsolat helyett. Ezzel büntetni, kínozza a környezetét. Ezt a tudomására lehet hozni. Ki hogy érzi magát, amikor ez van. Lehet, hogy nektek fontos Andi, de ha ő mindig be van állva, amikor beszéltek, akkor lehet, hogy ez nem kölcsönös. Azt kell elhinni, amit csinál a másik, nem azt, amit mond.

Nem tudom segítenek-e ezek a szempontok.

Minden jót kívánok! Kellemes készülődést és sok sikert!

Üdv,
Laci

Te is kérdezni szeretnél? Bátorság!

Ha kérdezni szeretnél, nem kell mást tenned, csak kitölteni az alábbi mezőket, majd elküldeni nekem.

Hogyan szólíthatlak? E-mail címed: Mi a kérdésed?

Elfogadom az Adatkezelési és adatvédelmi tájékoztatót.

Tudomásul veszem és beleegyezek, hogy a kérdésem és az arra adott válasz megváltoztatott adatokkal közlésre kerüljön a honlapon.

Üzenet elküldése Sikeres küldés! Sajnos sikertelen

Elérhetőségek

Írj üzenetet az alábbi mezőket kitöltve:

Kedves Laci!
A nevem
és az
e-mail címre várom válaszodat.
e-mail címre várom válaszodat.
Üzenet elküldése Sikeres küldés! Sajnos sikertelen

Elérhetőségeim:

  • 1085 Budapest, Rigó utca 6.
  • +36 (30) 955 8365
Partner: