Kinga kérdése

Kedves László!

A Menyem problémájával fordulok hozzád. 15 éves lesz az unokám, de az anyjával nagyon tiszteletlenül, durván beszél, leírni is életveszélyes a "dögölj meg, rákosodj el" talán még enyhe mondatai. 

Mindent megkap amit a száján kiejt, szinte azonnal. Vágyai késleltetés nélkül teljesülnek. Sajnos a fiamtól a gyermek 3,5-4 éves kora körül elszakadt, a menyemnek szinte azonnal lett egy élettársa, aki azóta már a férje is, de mivel Őt nem engedte anno nevelni a gyereket, ma már nem szól bele semmilyen szinten a vitáikba. A fiam 3 éve meghalt, de előtte sem volt szoros kapcsolatunk az unokámmal, mivel távol lakunk.

A kérdésem, mit tehetek én, tehet a menyem, hogy a helyzete normális legyen a gyerekével. Így élni igen csak elkeserítő és lelket nyomorító. Sajnos a menyem vízöntő az unokám oroszlán ezek pedig jó ellenségek.

Válaszod előre is nagyon megköszönve

     szeretettel 

         Kinga


Laci válasza:

Kedves Kinga!

Mi magunk tanítjuk meg a környezetünknek, hogy hogyan bánhat velünk. Maguktól nem tudják. Ha a menyeddel, aki felnőtt így bánik egy gyerek, akkor azt megengedi, eltűri. Bármit is csinál ellene, nem csinálja hatékonyan. Lehet, hogy nem kellene változtasson azon, amit csinál, csak a hatékonyságon.

Ha egy gyermek zaklat egy felnőttet, ha egy gyermek szörnyeteg, vadállat egy felnőttel szemben, annak sok oka lehet. Lehetséges, hogy volt egy pont, ahol egy nehéz helyzetben valaki a környezetében nem vállalta el, hogy “szörnyeteg” legyen és így ő vállalta magára ezt a szerepet. 

Jó lenne, ha a fiú is tudna beszélgetni valakivel - legjobb lenne persze, ha az anyjával tudna -, hogy szavakat, más szavakat találjon a dühére és a fájdalmára. Lassan felnőtt lesz és meg kell tanulnia, hogy bármi is történt vele a múltban, az nem jogosítja fel arra, hogy rosszul bánjon másokkal a jelenben. 

A családi rendszerek, hálózatok rendkívül összetettek. Sajnos instant, gyors megoldást nem lehet adni rá. Biztos mindőjüknek könnyebb lenne, ha szakemberhez fordulnának a problémával. Jó lenne ha lenne a menyed mellett valaki (akár a férje!), aki biztatja és erősíti, hogy védje meg magát a gyermekkel szemben.

Te is kérdezni szeretnél? Bátorság!

Ha kérdezni szeretnél, nem kell mást tenned, csak kitölteni az alábbi mezőket, majd elküldeni nekem.

Hogyan szólíthatlak? E-mail címed: Mi a kérdésed?

Elfogadom az Adatkezelési és adatvédelmi tájékoztatót.

Tudomásul veszem és beleegyezek, hogy a kérdésem és az arra adott válasz megváltoztatott adatokkal közlésre kerüljön a honlapon.

Üzenet elküldése Sikeres küldés! Sajnos sikertelen

Elérhetőségek

Írj üzenetet az alábbi mezőket kitöltve:

Kedves Laci!
A nevem
és az
e-mail címre várom válaszodat.
e-mail címre várom válaszodat.
Üzenet elküldése Sikeres küldés! Sajnos sikertelen

Elérhetőségeim:

  • 1085 Budapest, Rigó utca 6.
  • +36 (30) 955 8365
Partner: