Éva kérdése

Szia!

16 éves kamasz lányunk teljesen elvadult.
Nem érdekli az iskola, szinte mindenre daccal reagál. Milyen eszközeim annak? Szeretnék neki segíteni, de nem hagyja.
Férjemmel változtattunk a viselkedésünkön, igyekszünk türelmesek lenni, de azt gondolom, van egy határ. A kötelezettségeit el kellene végezni. Sajnos már a droggal is kapcsolatba került. Mennyire foghatom vissza őt? Elengedjem, ne engedjem. Pénzt nem adok, gondolom emiatt nagyon dühös.  Mobilt elvegyem, ne vegyem? Jogosak a minimum elvárások, de mivel  vehetem rá, hogy csinálja a feladatát?

Laci válasza:

Kedves Éva!

Úgy kérdezel, mintha lenne instant válasz ezekre a kérdésekre, anélkül, hogy jól megismerjük egymást, a családodat, a lányodat. Sajnos nincs használati utasítás őrült kamaszokhoz, mindannyian a túlélésre játszunk :) - pedig ha lenne, az lényegesen leegyszerűsítené sok szülő életét (a saját anyámnak és apámnak is könnyebb lett volna annak idején, lehet a tiednek is).

Valamiért a lányod úgy döntött, hogy fittyen hány mindarra amit elvár tőle a világ 16 évesen, lehet megnézi meddig mehet el? - ki tudja?! Te azt gondolod van egy határ, ő meg lehet meg akarja nézni hol van az a határ.

Mennyire fogd vissza? Mennyire tudod visszafogni?
Ha becsületesen lázad, akkor gyanítom, hogy egyáltalán. Hogy elvedd-e a mobilját? Ha az övé, akkor szerintem ne - a magántulajdonhoz neki is joga van. Esetleg a következő mobilját mondd, hogy csak használatra kapja, addig ameddig (és világos feltételeket szabj).

Szerintem ez a legfontosabb: ne rávenni akard, hogy teljesítse a te "minimum" elvárásaidat, hanem fektess le világos, egyértelmű szabályokat (lehetőleg ne utólag reagálj a helyzetekre) és azokat tartsd be. A többi nem a te dolgod.

Remélem ezt a nehéz időszakot sikerül jót átvészelnetek!
Minden jót!
Laci

Te is kérdezni szeretnél? Bátorság!

Ha kérdezni szeretnél, nem kell mást tenned, csak kitölteni az alábbi mezőket, majd elküldeni nekem.

Hogyan szólíthatlak? E-mail címed: Mi a kérdésed?

Elfogadom az Adatkezelési és adatvédelmi tájékoztatót.

Tudomásul veszem és beleegyezek, hogy a kérdésem és az arra adott válasz megváltoztatott adatokkal közlésre kerüljön a honlapon.

Üzenet elküldése Sikeres küldés! Sajnos sikertelen

Elérhetőségek

Írj üzenetet az alábbi mezőket kitöltve:

Kedves Laci!
A nevem
és az
e-mail címre várom válaszodat.
e-mail címre várom válaszodat.
Üzenet elküldése Sikeres küldés! Sajnos sikertelen

Elérhetőségeim:

  • 1085 Budapest, Rigó utca 6.
  • +36 (30) 955 8365
Partner: