Törődj a mentális állapotoddal a bizonytalan helyzetben!

2020. március 16.

Az emberek szeretik a biztonságot. Szeretnénk tudni, hogy mi történik, és észrevenni azokat a dolgokat, amelyek veszélyt jelentenek ránk - így vagyunk behuzalozva. Ha a dolgok bizonytalanok, vagy nem érezzük magunkat biztonságban, akkor normális reakció a stressz. A stressz miközben véd bennünket, mindenféle pusztítást is okozhat, amikor bizonytalanságban élünk és ellentmondásos információk érkeznek a környezetünkből.

A szorongás nagy része abból fakad, hogy valamiről azt gondoljuk, hogy képesnek kéne legyünk kontrollálni, de nem vagyunk. Jelenleg sokan aggódnak a „Coronavirus” néven ismert COVID-19 miatt. Tehetetlennek érezhetjük magunkat, azzal kapcsolatban, hogy mi fog megvédeni, vagy mit tehetünk a további stressz elkerülése érdekében. A bizonytalanság kapcsolódhat az életünk más területeivel kapcsolatos bizonytalanságunkhoz, vagy emlékeztethet bennünket a múlt időkre, amikor nem éreztük magunkat biztonságban és a közvetlen jövő bizonytalan volt.

Ilyen időkben mentális egészségünk károsodhat. Nem mindig tudjuk, hogy éppen ez történik. A szokásosnál szélsőségesebb állapotokat élhetünk át ilyenkor, dühöt, tehetetlenséget vagy szomorúságot. Észrevehetően frusztráltabbak vagyunk másokkal, vagy hárításban vagyunk és teljesen elutasítjuk azt, ami a valóságra emlékeztetne bennünket. Azok, akik amúgy sem voltak épp a toppon, depresszívebbnek vagy kevésbé motiváltnak érezhetik magukat a mindennapi tevékenységeik közben.



Fontos megjegyezni, hogy nem vagyunk tehetetlenek. Mindig szabadon eldönthetjük, hogy milyen reakciókat adunk a minket ért ingerekre. Ha nehézségekbe ütközöl, akkor néhány dolgot megtehetsz mentális állapotod gondozása érdekében a bizonytalansággal szemben:

1. Válaszd el azt, ami a kontrollod alatt van attól, ami nincs. Vannak dolgok, amelyeket megtehetsz, és jobb, ha ezekre figyelsz. Mosd meg a kezed. Emlékeztess másokat, hogy mossák meg az övéket. Egyél vitaminokat. Korlátozd a hírek fogyasztását (Tényleg tudnod kell, mi történik egy tengerjáró hajón?).

2. Tedd meg azt, amire szükséged van, hogy biztonságban érezd magad. Ez mindenkinek eltérő; fontos, hogy ne hasonlítgasd magad másokhoz. Rendben van, ha attól érzed magad biztonságban, ha korlátozod a nagy eseményeken való részvételt (mostmár nem is kell magadat korlátozd ebben), csak különböztesd meg magadban, hogy ez egy tudatos visszavonulás és nem depresszív állapot.

3. Menj ki a természetbe - akkor is, ha kerülni akarod az embereket. Egy délutáni séta alatt megkaphatod a D-vitamin adagodat és jó érzés friss levegőt és lelassult, minőségi időt kint tölteni (ameddig megtehetjük használjuk ki…). A testmozgás javítja mind a testi, mind a mentális egészséget.

4. Próbáld ki magad, hogy mennyire tudsz a jelenben maradni. Lehet, hogy az aggodalmad összetett - nem csak azon agyalsz, hogy éppen mi történik, hanem a jövőbe is projektálsz. Amikor azon kapod magad, hogy aggódsz valami miatt, ami még nem történt meg, gyengéden fordítsd vissza a figyelmed a jelenbe. Figyelj arra, ami előtted van, a hangokra, az ízekre és az egyéb érzékszervi tapasztalatokat a jelenben, és nevezd meg magadban őket. A mindfullness tevékenységekbevaló bekapcsolódás az egyik módja annak, hogy megőrizhesd a “földelésed”, amikor a kontrollt kicsúszni érzed a kezed közül.

5. Maradj kapcsolatban a környezeteddel és kérj segítséget ha további támogatásra van szükséged. Mondd el mit érzel olyanoknak, akikben bízol. Ha nagyon szorongasz, vagy ha a mentális egészséged veszélyben érzed, akkor teljesen rendben van, ha támogatást kérsz valamilyen szakembertől. Nem kell egyedül legyél az aggodalmaddal és megnyugtató lehet megosztani tapasztalataidat azokkal, akiket kiképeztek arra, hogy hogyan segítsenek.


Forrás: http s:/ /afsp. org/taking-care-of-your-mental-health-in-the-face-of-uncertainty/

További aktualitások:

További aktualitások »

Elérhetőségek

Írj üzenetet az alábbi mezőket kitöltve:

Kedves Laci!
A nevem
és az
e-mail címre várom válaszodat.
e-mail címre várom válaszodat.
Üzenet elküldése Sikeres küldés! Sajnos sikertelen

Elérhetőségeim:

  • 1085 Budapest, Rigó utca 6.
  • +36 (30) 955 8365
Partner: